OKULUMUZ E GÜVENLİK POLİTİKASI

OKULUMUZ E GÜVENLİK POLİTİKASI

AHMET LEMAN BAYDAR İLKOKULU

OKUL POLİTİKASI

 

E-GÜVENLİKOKULPOLİTİKASIveKURALLARI

 

AMAÇ:

Milli eğitim bakanlığı destek hizmetleri genel müdürlüğünün 2018/10 nolu "Okullarda Güvenlik Önlemleri Alınması" konulu genelge doğrultusunda Ahmet Leman Baydar İlkokulu olarak; güvenlik politikası dosyası hazırlandı. Okulda can güvenliği,internet güvenliği, kişisel güvenlik temaları baz alınarak okul politikası belirlendi.

 

·  Ahmet Leman Baydar İlkokulu, e-güvenlik çalışmaları ile internet, akıllıtahta, bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve cep telefonlarını kullanırken; öğrencilerin, velilerin veöğretmenlerinkorunmasını amaçedinmiştir.

·    İnternetin ve teknolojinin yaşamın önemli bir parçası olması sebebiyle, herkes, riskleriyönetmevestratejigeliştirme yöntemlerininöğrenilmesikonusundabilinçlendirilmelidir.

·   Politikamız, yöneticiler, öğretmenler, veliler, tüm personel ve öğrenciler için hazırlanmışolup,internet erişimi vebilgi iletişim cihazlarınınkullanımı için geçerlidir.

 

  • SORUMLULUKLAR:

 

·  E-güvenlikpolitikalarınıngelişmesinekatkıdabulunmak.

·  Okuluveiçerisindekilerikorumakiçine-güvenlikkonusundasorumlulukalmak.

·  Teknolojiyigüvenlivesorumlukullanmak.

·  Zarargörülmesidurumundatehlikeyi gözlemleyipilgilibirimlereiletmek.

 

  • OKULWEBSİTESİ:

 

·  Ahmet Leman Baydar İlkokulu olarak, web sitemizde okulumuzun adres,telefon,faxveepostaadresbilgileri bulunmaktadır.

 

·  Okulumuzun internet sitesi, instagram,facebook gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır. 

 

·  Sınıf Öğretmenlerimiz  internet etiği ve güvenli internet kullanımı konuları hakkında öğrencilerimize bilgilerini aktarmaktadır.

 ·   Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra web birimi komisyonu tarafından siteyekonulmaktadır.

·  Öğrenciçalışmaları,velilerininizinleriyle yayınlanmaktadır.

 

 

  • GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI:

 

·   Paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar okul politikasına uygun şekilde okul idaresinin izni veonayıile paylaşılmaktadır.

   ·  Öğrenciiçeriklitümpaylaşımlardavelilerinizinlerialınmaktadır.

·  Veliizni yanındaöğrencinindeizniolmadanfotoğrafıçekilipkullanılmamaktadır.

 

  • KULLANICILAR:

 

·  Öğrenciler tarafından hazırlanacak olan bir video henüz hazırlanmadan önce, bununla ilgiligörevalan öğrenciler, öğretmenlerinden izin almalıdır.

·  Paylaşılantümöğrenci bazlıetkinliklerde,etkinliköncesindevelilerinizinlerialınmalıdır.

·  Videokonferans,resmi veonaylanmışsiteleraracılığıyla yapılacaktır.

 

·   Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığıgörselleri,okulyetkilimercileri tarafındanonaylanmadan paylaşamazlar

 

  • İÇERİK:

 

·   Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren/içinde bulunduran tüm içerik, ancak kontrol veonaysüreçlerindengeçtiktensonra, paylaşımaaçıkhalegelecektir.

 

  •  İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI:

 

·    İnternet;bilgiye ulaşmakta en önemli araçlardan biri haline gelmişken,bunu okuldaki müfredat ile ilişkilendirerek doğru bilgiye

en güvenli şekilde öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz ulaştırılmaktadır.

·    Tüm okulumuza ait bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde,gerekli filtrelemeleri yaparak güvenli hale getirmiş durumdayız.

·  Tüm çalışanlarımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevirim içi materyallerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.

·  E-güvenlik ve siber zorbalık konuları belli derslerimizin yıllık planlarına dahil edilmiş olup,bu konularda yıl içinde öğrencilere bilgi aktarımı devam etmektedir.

·  Çevirimiçi materyaller öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçası olup müfredat içinde aktif olarak kullanılmaktadır.

·  Güvenli İnternet Günü okulumuzda kutlanmaktadır.

 

  • CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI:

 

·   Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır. Okul girişinde ceptelefonlarını müdür yardımcısına teslim eden öğrenciler,

ders çıkış saatinde telefonlarını geri     teslim alırlar.

·   Cep telefonunu yönetime teslim etmeyen ve cep telefonu ile okul içerisinde video yada fotoğraf çeken öğrencilere yasalarınve OrtaöğretimKurumları

Yönetmeliğinin Ödül ve Disiplin maddeleri gereği işlem yapılmaktadır.

·  He rtürlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

·  Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.

·   Okulumuz kişisel cep telefonlarının ve bilişim cihazlarının kayıp, çalınma ve hasardan korunması için gerekli tüm önlemleri alırfakat sorumlulukkişiyeaittir.

·  Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonları bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.

·  Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmakiçinokulyönetiminden izin almalıdır.

·      Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler.Eğer zorunlu haller var iseokul yönetiminden izin alarak

görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

·      Öğrencilerimiz cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları,tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini

paylaşmamalarıgerektiğikonusundabilinçlendirilmektedirler.

·   Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak yada kapatarak görevlerine devam etmelidir.

·  Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) okul politikasına aykırı davranışlarda bulunursadisiplinişlemleri başlatılır.

·  Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbetprogramları üzerinden öğrenci ya da kurum

çalışanlarından gelecek olan ya da kendileriningöndereceklerihertürlüiçerikvemesajlaşmanınhukukisorumluluğunutaşımaktadır,uygunsuz

olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır.Böylebir duruma mahalvermemek içingereken önlemleralınır.

 

  •  E-GÜVENLİKEĞİTİMİ:

 ·  Öğrenciler için e-güvenlik müfredatı ilgili derslerin yıllık planlarına eklenerek öğrenciler bukonulardabilgilendirilir.

·   Öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çevirim içi güvenliği geliştirmek için rehberlik öğretmenleri akran eğitimi uygulamaktadır.

·  Teknolojiyi olumlu kullanan öğrenciler ödüllendirilecektir.

·  Çevirimiçi güvenlik politikasıtüm çalışanlarımıza resmi olarak duyurulacaktır.

·   Güvenli İnternet Günü okulumuzda kutlanmaktadır. Bu güne yönelik okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olur.

 

  •  ÇEVRİMİÇİOLAYLARVEKORUMA:

 

·    Okulumuzuntümüyeleriçevirimiçirisklerkonusundabilgilendirilecektir.Eğitimleryapılıpiçerikler açıklanacaktır.

·    Okulumuzdayasadışıiçerik,güvenlikihlali,siberzorbalık,cinseliçeriklimesajlaşma,çocukistismarı,kişiselbilgi güvenliğigibikonulardabilgilendirmeçalışmalarıyapılmaktadır.

·   Okulumuzdainternet,bilgiteknolojileriveekipmanlarınınyanlışkullanımıileilgilitümşikayetlerokul müdürünebildirilecektir.

·  Okulumuzuntümüyelerigizlilikvegüvenlikendişeleriniortadankaldırmakiçinresmiokulkurallarınauygun şekildedavranmaları hususundabilgilendirilir.

·  Yaşananolumsuzluklardaokulgerekliişlemleriyapmaklasorumludur.

·  Sorunlarınçözümündeçalışanlar(öğretmen,idareci,personelvb),velilerveöğrencilerokulilebirlikte hareket etmelidir.

 

 

                                                                                                                   Veli AKDEMİR

                                             Okul  Müdürü

19.02.2023 87